Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Πιθανό όπλο κατά του καρκίνου του μαστού οι στατίνες

Recommended Posts

J0iuk0P.jpg

aetos10.png

Τα ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη χοληστερόλη, οι στατίνες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν όπλο κατά του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα στην οποία συμμετείχε και ελληνίδα θεραπεύτρια.

Η μελέτη δείχνει ότι ορισμένοι όγκοι του μαστού παράγουν ένα μόριο από χοληστερόλη (25-ΗC), το οποίο μιμείται τα οιστρογόνα και έτσι ενθαρρύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Αν και η παραγωγή χοληστερόλης από τους όγκους δεν είναι η μόνη αιτία που οι θετικοί σε υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνοι υποτροπιάζουν, είναι ενθαρρυντική η προοπτική της προσθήκης των στατινών στις θεραπευτικές επιλογές.

Όμως προηγουμένως η χρησιμότητα των στατινών πρέπει να επιβεβαιωθεί από νέα έρευνα και να γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λέσλι-Αν Μάρτιν του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) στο Λονδίνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Breast Cancer Research», σύμφωνα με την Guardian και την Telegraph εμφανίστηκαν αισιόδοξοι.

Στην ερευνητική ομάδα -και μάλιστα ως πρώτη συγγραφέας της σχετικής δημοσίευσης- συμμετέχει η ελληνίδα μοριακή βιολόγος Νικιάνα Σιμιγδαλά, η οποία αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2006, πήρε το διδακτορικό της από το ΕΤΗ και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης το 2012 και σήμερα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου.

Η συχνότερη μορφή καρκίνου του μαστού (περίπου το 80% των συνολικών περιστατικών) χρησιμοποιεί τα οιστρογόνα για την ανάπτυξή του. Στις περιπτώσεις αυτές, τα κύτταρα του μαστού έχουν περισσότερους υποδοχείς οιστρογόνων, πράγμα που διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό των όγκων.

Τα αντικαρκινικά φάρμακα όπως το tamoxifen σταματούν την τροφοδοσία των όγκων, μπλοκάροντας τους υποδοχείς οιστρογόνων, άλλα φάρμακα όπως οι αναστολείς αρωματάσης μειώνουν το επίπεδο των εν λόγω ορμονών και κάποια (fulvestrant) καταστρέφουν τελείως τους υποδοχείς οιστρογόνων. Όμως συχνά αυτοί οι καρκίνοι αναπτύσσουν αντίσταση στη θεραπεία και οι ασθενείς υποτροπιάζουν.

Σε αυτό το πρώιμο ακόμη στάδιο της έρευνας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα, απουσία οιστρογόνων, παράγουν εναλλακτικά «καύσιμα» με τη μορφή ενός μορίου χοληστερόλης. Όταν ανεστάλη η παραγωγή της χοληστερόλης, η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων επιβραδύνθηκε κατά 30% έως 50%.

Η χοληστερόλη λαμβάνεται από τις τροφές, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται από το ίδιο το σώμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σημασία της χοληστερόλης ενισχύεται από δύο άλλες μελέτες, που έχουν βρει ότι η ενεργοποίηση ορισμένων γονιδίων σχετικών με την παραγωγή χοληστερόλης στον οργανισμό, συνδέεται με την μειωμένη ανταπόκριση του ασθενούς στα αντικαρκινικά φάρμακα.

Όλες αυτές οι έρευνες πείθουν πλέον ορισμένους επιστήμονες ότι μερικοί καρκίνοι του μαστού συνεχίζουν να επιβιώνουν, ακόμη και χωρίς οιστρογόνα, χάρη στη χοληστερόλη. Συνεπώς στην περίπτωση αυτή θα βοηθούσε, εάν μέσω των στατινών μειωνόταν η παραγωγή της χοληστερόλης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να μειώσει έως κατά το ήμισυ την πιθανότητα να επανεμφανισθεί ο καρκίνος του μαστού μέσα στην επόμενη δεκαετία.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...