Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα με βάση το κρέας συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Recommended Posts

Jl0VsSI.jpg

aetos10.png

Μια μελέτη βρήκε ισχυρή σχέση μεταξύ της νόσου Αλτσχάιμερ και της καθημερινής κατανάλωσης τροφίμων με βάση το κρέας και των επεξεργασμένων τροφίμων. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μποντ, της Αυστραλίας, κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα αφού εξέτασαν τη διατροφή 438 Αυστραλών -108 με Αλτσχάιμερ και 330 υγιών ατόμων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, χρησιμοποίησε δεδομένα από το Australian Imaging Biomarker and Lifestyle Study of Aging, η οποία από το 2006 παρακολουθεί μια ομάδα ανθρώπων και παρατηρεί την ανάπτυξη της άνοιας σε ορισμένους συμμετέχοντες.

Όσοι είχαν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ έτειναν να τρώνε τακτικά τροφές όπως κρεατόπιτες, λουκάνικα, ζαμπόν, πίτσα και χάμπουργκερ. Κατανάλωναν επίσης λιγότερα φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλια, φράουλες, αβοκάντο, πιπεριά, αγγούρι, καρότα, λάχανο και σπανάκι. Εν τω μεταξύ, η πρόσληψη κρασιού -τόσο κόκκινο όσο και λευκό- ήταν συγκριτικά χαμηλότερη σε σύγκριση με την υγιή ομάδα.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ένας θανατηφόρος τύπος άνοιας που επί του παρόντος δεν έχει θεραπεία και επηρεάζει έως και έναν στους 10 Αυστραλούς ηλικίας άνω των 65 ετών, αυξάνεται σε τρεις στους 10 άνω των 85 ετών. Η άνοια είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε Αυστραλούς ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική υποψήφια Tahera Ahmed είπε ότι ελπίζει τα ευρήματα να ενθαρρύνουν τους νέους να υιοθετήσουν πιο υγιεινές δίαιτες για να προστατεύσουν τον εγκέφαλό τους στη μετέπειτα ζωή τους. «Η ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο ξεκινά στη μέση ηλικία και τα αποτελέσματα μπορούν να αποδοθούν σε έναν ανεξέλεγκτο τρόπο ζωής από μικρότερη ηλικία», είπε. «Η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης φυλλωδών λαχανικών, βιολογικών τροφίμων ή σπιτικών γευμάτων είναι απαραίτητη, σε αντίθεση με την τακτική κατανάλωση πρόχειρων ή επεξεργασμένων τροφίμων. «Τέτοιες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου και συμβάλλουν σε αγγειακά προβλήματα και παχυσαρκία, υπογραμμίζοντας τη διασύνδεση αυτών των ανησυχιών για την υγεία».

Προηγούμενες μελέτες έχουν υπογραμμίσει τις θετικές επιπτώσεις της μεσογειακής δίαιτας ή της δίαιτας DASH (Διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης) στην υγεία του εγκεφάλου, αλλά αυτή πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που συνδέει τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το Αλτσχάιμερ.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...