Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Πως η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταρράκτη

Recommended Posts

vitma.jpg

hellen15.gif

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής ενδεχομένως παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη καταρράκτη από το γενετικό υπόβαθρο, καθώς και ότι η βιταμίνη C θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Ophthalmology, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.000 ζευγάρια διδύμων στη Μ. Βρετανία. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, μέσω των οποίων προσδιορίστηκαν τα επίπεδα πρόσληψης των βιταμινών Α, Β, C, D και Ε, καθώς και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών. Στη συνέχεια, με τη χρήση ψηφιακών απεικονίσεων, αξιολογήθηκε η εξέλιξη του καταρράκτη όταν οι συμμετέχοντες βρίσκονταν περίπου στην ηλικία των 60 ετών, καθώς και 10 χρόνια μετά για ένα μέρος του δείγματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C βρέθηκε να συνδέεται με 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη στην πρώτη αξιολόγηση, ενώ στη δεύτερη αξιολόγηση -10 χρόνια μετά-, οι γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση πλούσιων πηγών βιταμίνης C φάνηκαν να έχουν 33% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής. Επιπλέον, υπολογίστηκε ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα η διαιτητική πρόσληψη, «εξηγούσαν» τις διαφορές στην πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη κατά 65%, υποδηλώνοντας ότι αποτελούν σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου από τη γενετική προδιάθεση.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η προστατευτική δράση της βιταμίνης C οφείλεται πιθανότατα στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως ενώ δε γίνεται να αποτρέψουμε πλήρως την εμφάνιση καταρράκτη, εν τούτοις ίσως να μπορούμε να καθυστερήσουμε την έναρξη ή την εξέλιξή του καταναλώνοντας πλούσιες πηγές βιταμίνης C.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...