Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Μύρτιλο: Ποια είναι η διατροφική του αξία

Recommended Posts

590-e01e10445a590d5b685ce087851b7e30.jpg

hellen15.gif

Το μύρτιλο είναι ένα ασφαλές και γευστικό φρούτο που μπορούν να καταναλώσουν άτομα κάθε ηλικίας. 

Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C και Ε, ενώ ανά φλιτζάνι παρέχει το περίπου 15% των φυτικών ινών και το 25% της βιταμίνης C που χρειάζεται ο μέσος ενήλικας.

Το μύρτιλο περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι ανθοκυανίνες, οι πολυφαινόλες, η ρεσβερατρόλη, το α-λινολενικό οξύ και διάφορες βιταμίνες. Είναι γνωστή η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των ανθοκυανινών και των πολυφαινολικών ενώσεων που βρίσκονται σε αυτό, ενώ η προστασία της όρασης1 και η καθυστέρηση της εξέλιξης του γλαυκώματος αποτελούν ένα άλλο πεδίο δράσης του2.

Η γήρανση του πληθυσμού και το αυξημένο κόστος υγείας που επιφέρει προκαλεί την ανάγκη για δημιουργία συμπληρωμάτων με ευρεία αντιγηραντική δράση. Το μύρτιλο μπορεί να αποτελέσει πρωταγωνιστή, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην καλύτερη λειτουργία των νευρώνων με αποτέλεσμα να βελτιώνει τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία3.

Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά οφέλη από την κατανάλωσή του, όπως έναντι των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, των υπερλιπιδαιμιών (αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), μέσω της αύξησης της καλής χοληστερόλης καθώς και εναντίον των φλεγμονών4,5. 

Επειδή, εξ άλλου, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι κατάλληλο φρούτο για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Διατροφική σύσταση 

1 φλιτζάνι μύρτιλο (148 γρ. περίπου) περιέχει:6

Θερμίδες: 84 kcal

Λιπαρά: 0 γρ.

Υδατάνθρακες: 21,4 γρ.

Πρωτεΐνη: 1 γρ.

Φυτικές Ίνες: 3,6 γρ.

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (Glycemic Index) του είναι χαμηλός (κάτω από 55).

Χρήσεις

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του μύρτιλου αυξάνει καθώς το φρούτο ωριμάζει. Αν τα μύρτιλα μείνουν πολλές μέρες στο ψυγείο, χρησιμοποιήστε τα σε smoothies ή προσθέστε τα σε αρτοποιήματα.

Τρόποι για να συμπεριλάβετε τα μύρτιλα στη διατροφή σας:

- Φάτε τα όπως είναι.

- Προσθέστε τα σε smoothies, στο μούσλι, στα δημητριακά πρωινού, στο γιαούρτι, στις σαλάτες.

- Χρησιμοποιήστε τα σε ελαφριά κρεμώδη γλυκά (ρυζόγαλο, κρέμα κα).

- Φτιάξτε μαρμελάδες.

- Προσθέστε τα στα ροφήματά σας (τσάι, ανθρακούχο νερό κ.ά.)


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...