Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Πώς αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου

Recommended Posts

diatrofh-782x440-1.jpg

hellen15.gif

Υπάρχει μια ανεπίλυτη συζήτηση σχετικά με τον βαθμό στον οποίο το περιβάλλον συμβάλλει στον κίνδυνο καρκίνου. Αν και επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η διατροφή μπορούν σίγουρα να συμβάλουν, ειδικά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν είναι γνωστό πώς οι διατροφικοί παράγοντες θα μπορούσαν να γείρουν την κλίμακα υπέρ του καρκίνου.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Research Communications, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές στο Baylor College of Medicine αποκαλύπτει έναν μηχανισμό με τον οποίο το διαιτητικό φυλλικό οξύ ενισχύει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε ένα ζωικό μοντέλο.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη παρακολούθησης της μακροπρόθεσμης ασφάλειας του εμπλουτισμού των τροφίμων με φυλλικό οξύ και των συνακόλουθων επιδράσεων που προάγουν τον καρκίνο, ιδιαίτερα δεδομένης της αυξανόμενης συχνότητας πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Σε αυτή τη μελέτη δείχνουμε μια μηχανιστική οδό από τη διατροφή στον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ένα ζωικό μοντέλο», δήλωσε ο συγγραφέας Lanlan Shen, καθηγητής παιδιατρικής διατροφής.

«Ερευνήσαμε εάν αυτή η οδός περιελάμβανε επιγενετική, ένα σύστημα σελιδοδείκτη του DNA που καθορίζει ποια γονίδια θα εκφραστούν ή δεν θα εκφραστούν σε ένα κύτταρο. Η επιγενετική είναι ένας τρόπος με τον οποίο τα κύτταρα μπορούν να ελέγχουν τις δραστηριότητες των γονιδίων τους χωρίς να αλλάζουν την αλληλουχία του DNA και συνδέεται στενά με το περιβάλλον».

Τα κύτταρα “επισημαίνουν” γονίδια προσθέτοντας μικρές χημικές τροποποιήσεις στο DNA. Οι ομάδες μεθυλίου είναι μία από αυτές τις χημικές τροποποιήσεις και το φυλλικό οξύ και άλλα σχετικά θρεπτικά συστατικά εμπλέκονται άμεσα στη μεταβολική οδό που οδηγεί στη μεθυλίωση του DNA. «Η κατανόηση αυτής της σχέσης μεταξύ των γευμάτων μας και του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα γονίδιά μας είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι σαν να βρίσκουμε ένα κομμάτι του παζλ που λείπει, το οποίο πλησιάζουμε να λύσουμε για το πώς να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές», είπε ο Shen.

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του διατροφικού φυλλικού οξέος στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου στο ζωικό τους μοντέλο. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ζώα που ακολουθούσαν δίαιτα με συμπλήρωμα φυλλικού οξέος είχαν μειώσει σημαντικά τη συνολική επιβίωση και είχαν περισσότερους όγκους καθώς και μεγαλύτερους όγκους σε σύγκριση με τα ζώα στη δίαιτα χωρίς συμπλήρωμα.

Μια πιο προσεκτική ματιά στους όγκους αποκάλυψε την παρουσία μακροφάγων που σχετίζονται με όγκους, έναν τύπο διήθησης ανοσοκυττάρων που σχετίζεται κλινικά με ανοσοκαταστολή και κακή πρόγνωση σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι όγκοι ήταν επίσης εξαιρετικά πολλαπλασιαστικοί.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...