Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Πώς οι υδατάνθρακες συνδέονται με το τσιγάρο

Recommended Posts

kapnisma4-medium.jpg

hellen15.gif

Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ μπορεί να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων και σύμφωνα με νέα έρευνα ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου μπορεί να αυξηθεί αν τρώνε συγκεκριμένους υδατάνθρακες.

Τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορούν να πυροδοτήσουν την αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα και συνήθως πρόκειται για ραφιναρισμένους  χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες εξηγούν οι ειδικοί.

Η διατροφή με τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη, την παχυσαρκία, ενώ έχουν θεωρηθεί πιθανοί επιβαρυντικοί παράγοντες σε μια σειρά χρόνιων παθήσεων συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων καρκίνων εξηγεί ο dr Rishi Jain ογκολόγος στο Αντικαρκινικό Κέντρο Fox Chase στη Φιλαδέλφεια.

Θα μπορούσε ο καρκίνος των πνευμόνων να ανήκει σε αυτές; Στο ερώτημα αυτό επιχείρησε να απαντήσει η Dr Xifeng Wu επικεφαλής του αντικαρκινικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Η ομάδα της εξέτασε τους ιατρικούς φακέλους καθώς και το διατροφικό ιστορικό περισσότερων από 1900 ανθρώπων με καρκίνο των πνευμόνων και περισσότερους από 2.400 χωρίς τη νόσο.

Συνολικά οι άνθρωποι που ανήκαν στο 25% όσων κατανάλωναν τα τρόφιμα υψηλότερου γλυκαιμικού δείκτη (επεξεργασμένα δημητριακά, λευκό ψωμί και ζυμαρικά, πατάτες) είχαν 49% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα συγκριτικά με όσους ανήκαν στο χαμηλότερο 25%.

Η τάση αυτή ήταν ακόμη πιο ισχυρή όταν οι ερευνητές εστίασαν στους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Σε αυτό το γκρουπ εκείνοι που σκόραραν υψηλότερα όσον αφορά την υψηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή τους είχαν παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα συγκριτικά με μη καπνιστές με χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή.

Ο συσχετισμός αυτός σύμφωνα με τους ερευνητές μάλλον οφείλεται στο ότι η υψηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στην υπερδραστηριότητα χημικών παραγόντων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων.

Τα ευρήματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...