Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Οι στατίνες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την άνοια σε ορισμένα άτομα

Recommended Posts

statines-782x440-1.jpg

hellen15.gif

Οι στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, τουλάχιστον για ορισμένους ασθενείς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης με επικεφαλής το Karolinska Institutet που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer Research and Therapy.

«Τα άτομα με Αλτσχάιμερ που έλαβαν θεραπεία με στατίνες είχαν καλύτερη γνωστική ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν σημαίνουν ότι τώρα έχουμε στοιχεία ότι τα άτομα με άνοια πρέπει να αντιμετωπίζονται με στατίνες. Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν βλέπουμε γιατί να συμβεί αυτό. Οπότε, εάν ένα άτομο χρειάζεται στατίνες για υψηλή χοληστερόλη αίματος, η διάγνωση άνοιας δεν θα πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία», λέει η Sara Garcia-Ptacek, καθηγήτρια νευροεπιστήμης και επικεφαλής της τρέχουσας μελέτης.

Να σημειωθεί ότι οι στατίνες ήταν αρχικά ύποπτες ότι προκαλούν σύγχυση σε ασθενείς με άνοια. Ως εκ τούτου, υπήρξε κάποια αντίσταση στη συνταγογράφηση στατινών σε αυτούς τους ασθενείς.

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερους από 15.500 ασθενείς με άνοια που είχαν επίσης ένδειξη για θεραπεία μείωσης των λιπιδίων. Σχεδόν 11.000 από αυτούς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με στατίνες. Γενικά, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με στατίνες είχαν ελαφρώς υψηλότερες τιμές στα γνωστικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν, παρόλο που είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνώσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Η Sara Garcia-Ptacek εξηγεί ότι η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε με μια υπόθεση ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της άνοιας. «Η βασική ιδέα αυτής της μελέτης ήταν να ανοίξει το δρόμο για μια μελέτη που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια μελέτη κλινικής παρέμβασης, η οποία είναι ό,τι χρειάζεται για να αποδειχθεί η αιτιώδης σύνδεση μεταξύ στατινών και γνωστικών λειτουργιών», λέει η Sara Garcia-Ptacek.

Η ιδέα ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ή την εξέλιξη της άνοιας δεν είναι νέα. Έχουν γίνει και κάποιες κλινικές μελέτες, αλλά όλες ήταν αρνητικές.

«Πιστεύουμε ότι μόνο ορισμένοι ασθενείς με Αλτσχάιμερ μπορούν να ωφεληθούν από τις στατίνες και ότι οι προηγούμενες κλινικές δοκιμές ήταν πολύ μικρές για να δείξουν σημαντικές διαφορές. Η ιδέα μας είναι να προσπαθήσουμε να αποκρυσταλλώσουμε ποιες ομάδες ασθενών ωφελούνται περισσότερο και γιατί, πριν ξεκινήσουμε κλινική δοκιμή», λέει η Sara Garcia-Ptacek.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...