Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Είναι κατάλληλη για εσάς μια δίαιτα χωρίς γλουτένη;

Recommended Posts

glutenh1-782x440-1.jpg

hellen15.gif

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη; «Η γλουτένη είναι μια από τις κύριες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη», λέει ο Δρ. Joseph Levy, παιδογαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Hassenfeld στο NYU Langone, στη Νέα Υόρκη. «Είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα πρωτεϊνών και όχι μόνο ένα συστατικό, αλλά η γλουτένη είναι ο γενικός όρος».

Η διατροφολόγος Rachel Begun με έδρα τη Νέα Υόρκη είπε ότι τρεις τύποι ανθρώπων μπορεί να μην μπορούν να φάνε προϊόντα που περιέχουν γλουτένη: άτομα με κοιλιοκάκη, άτομα με ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη και άτομα με αλλεργία στο σιτάρι.

«Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή και όταν καταναλώνεται η γλουτένη, το σώμα πυροδοτεί μια επίθεση στα έντερα», είπε η Begun. «Η ζημιά συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου και τα διάφορα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν». Ο Levy είπε ότι «ακόμη και μικροσκοπικές ποσότητες γλουτένης πυροδοτούν μια ανοσο-μεσολαβούμενη επίθεση στην επένδυση του εντέρου». Για κάποιον με κοιλιοκάκη, «είναι σημαντικό να μην έχει καμία έκθεση στη γλουτένη».

Η κοιλιοκάκη συχνά δεν έχει συμπτώματα για χρόνια, είπε η Begun, και συχνά ανακαλύπτεται λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί, όπως η αναιμία ή η οστεοπόρωση.

Μια άλλη ομάδα ανθρώπων που μπορεί να ωφεληθεί από την αποχή από τη γλουτένη είναι εκείνοι που έχουν αυτό που ονομάζεται ευαισθησία στη γλουτένη. «Μόλις αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε αυτή την ευαισθησία στη γλουτένη που δεν σχετίζεται με την κοιλιοκάκη», είπε ο Levy. «Όταν τρώνε γλουτένη μπορεί να έχουν διάρροια ή μπορεί να έχουν πρήξιμο, ναυτία, κούραση και πόνο».

Άλλοι που μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τη γλουτένη είναι αυτοί που είναι αλλεργικοί στο σιτάρι. Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη αλλεργία στη γλουτένη, ορισμένα άτομα με αλλεργία στο σιτάρι επιλέγουν να αποφύγουν εντελώς τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη λόγω του κινδύνου διασταυρούμενης μόλυνσης με το σιτάρι.

Μια υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται πραγματικά να αλλάξει πολλά όταν εγκαταλείπετε τη γλουτένη. Αλλά τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά για κρυφές πηγές γλουτένης. Για παράδειγμα, οι έτοιμες σάλτσες για σαλάτες μπορεί να περιέχουν γλουτένη, όπως σάλτσα σόγιας, φάρμακα, βιταμίνες και ακόμη και βάλσαμο για τα χείλη.

«Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, δεν είναι απλώς θέμα προσπάθειας αποφυγής της γλουτένης», είπε η Begun. «Πρέπει να αποφεύγουν ακόμη και τις πολύ μικρές ποσότητες γλουτένης».

Το να τρώτε έξω τροφές χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι μια πρόκληση, επειδή τα εστιατόρια δεν καταλαβαίνουν πάντα ότι η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να είναι επίσης πρόβλημα. «Αν ένα τρόφιμο χωρίς γλουτένη αγγίζει κάτι με γλουτένη, κάποιος με κοιλιοκάκη δεν μπορεί να το φάει», είπε η Begun. «Η βιομηχανία εστιατορίων στο σύνολό της προσπαθεί σκληρά και έχει προχωρήσει πολύ».


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...