Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Πώς μπορείτε να αλληλοσυμπληρώσετε τα αμινοξέα

Recommended Posts

xhroi-karpoi-782x440-1.jpg

hellen15.gif

Μπορεί να αναρωτιέστε για τις ελλιπείς πρωτεΐνες (αυτές που δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα). Για παράδειγμα, αν συνδυάζατε φασόλια με καλαμπόκι θα είχατε μια πλήρη πρωτεΐνη, σαν να είχατε φάει αυγά ή κρέας, ή τυρί κότατζ. Και πρέπει να τις τρώτε στο ίδιο γεύμα;

Ας υποθέσουμε ότι είχατε το ένα ημιτελές γεύμα σε πρωτεΐνες για πρωινό και το άλλο για μεσημεριανό γεύμα ή για δείπνο, η ίσως ακόμη και την επόμενη μέρα. Θα λειτουργούσε η συμπληρωματικότητα; Κάποιοι συνδυασμοί είναι καλύτεροι από άλλους; Είναι ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο (με ψωμί ολικής αλέσεως), για παράδειγμα, καλύτερο ή χειρότερο από τα φασόλια και το καλαμπόκι; Ή απλώς είναι καλή ιδέα να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών;

Οι οδηγίες για αυτό το θέμα έχουν αλλάξει με τα χρόνια. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο έγγραφο θέσης για τις χορτοφαγικές δίαιτες από την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας (eatright.org), η πρωτεΐνη από μια ποικιλία φυτικών τροφών που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και παρέχει αρκετά απαραίτητα αμινοξέα για να καλύψει τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη -τα αμινοξέα απαιτούνται για να «χτίσουν» περισσότερες από 100.000 διαφορετικές πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα.

Οι ειδικοί λένε ότι η καλύτερη ισορροπία φυτικών πρωτεϊνών προέρχεται από την κατανάλωση τροφών με δημητριακά (τα οποία όμως είναι περιορισμένα στο βασικό αμινοξύ λυσίνη, αλλά έχουν καλή ποσότητα μεθειονίνης και κυστεΐνης, καθώς και από τα όσπρια τα οποία έχουν αρκετή λυσίνη, αλλά είναι χαμηλότερα σε μεθειονίνη και κυστεΐνη. Έτσι, μια δίαιτα που περιλαμβάνει δημητριακά όπως σιτάρι, βρώμη, ρύζι και καλαμπόκι (το καλαμπόκι θεωρείται δημητριακό όσο και λαχανικό) επιπρόσθετα των οσπρίων σας όπως φασόλια και μπιζέλια μπορεί να παρέχει όλα τα δομικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα σας για να παράγει πλήρεις πρωτεΐνες.

Η σόγια είναι επίσης όσπριο και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε -αν και όχι στις ιδανικές αναλογίες- συνεπώς θεωρείται μια πλήρης φυτική πρωτεΐνη.

Το συμπέρασμα είναι ότι το καλαμπόκι και τα φασόλια σε κανονικές μερίδες θα κάλυπταν το ένα τα πρωτεϊνικά «κενά» του άλλου είτε τα φάγατε ταυτόχρονα είτε όχι. Ομοίως, το φυστικοβούτυρο και το ψωμί (σιτηρά) είναι συμπληρωματικά.

Όσο μεγαλύτερη ποικιλία τροφών τρώει κανείς σε μια χορτοφαγική διατροφή, τόσο το καλύτερο, λένε οι ειδικοί. Εκτός από τα όσπρια και τους συνδυασμούς δημητριακών, όπως μπουρίτο με φασόλια ή φακές με ρύζι, μην ξεχνάτε ότι τα περισσότερα λαχανικά περιέχουν μικρές ποσότητες πρωτεΐνης που επίσης συμβάλλουν στην συμπληρωματικότητα.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...