Πήγαινε στο περιεχόμενο
AETOS™

Η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Recommended Posts

v9RnQm6.jpg

hellen15.gif

Άτομα με στενούς συγγενείς που έχουν υποφέρει από καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερο λιπαρών ψαριών. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης με επικεφαλής ερευνητές από το Karolinska Institutet που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα και οι σαρδέλες περιέχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για πολλές από τις λειτουργίες του σώματος, αλλά δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα και πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι σημαντικό για όλους να ακολουθούν μια διατροφή που περιέχει ωμέγα-3.

Τώρα, μια μεγάλη διεθνής μελέτη δείχνει ότι είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν η θανατηφόρα και μη θανατηφόρα στεφανιαία νόσο, όπως η ασταθής στηθάγχη, το έμφραγμα και η καρδιακή ανακοπή και το ισχαιμικό εγκεφαλικό.

«Η καρδιαγγειακή νόσος είναι σε κάποιο βαθμό κληρονομική, όπως φαίνεται από δίδυμες μελέτες, αλλά ήταν δύσκολο να εντοπιστούν τα γονίδια ελέγχου. Επομένως, μια ισχυρή υπόθεση είναι ότι είναι ένας συνδυασμός γενετικής και περιβάλλοντος», λέει η Karin Leander, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας, και επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αλληλεπίδραση μεταξύ του οικογενειακού ιστορικού και της διατροφικής πρόσληψης. Στη μελέτη, συγκέντρωσαν δεδομένα για πάνω από 40.000 άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, σχεδόν 8.000 από αυτούς υπέφεραν από καρδιαγγειακή νόσο. Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι όσοι είχαν καρδιαγγειακή νόσο σε στενό συγγενή, όπως γονέα ή αδερφό, αλλά και χαμηλά επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA, είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, πάνω του 40%. Ο αυξημένος κίνδυνος για εκείνους που είχαν «μόνο» καρδιαγγειακή νόσο στην άμεση οικογένεια ήταν 25%.

«Η μελέτη δείχνει ότι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου έχουν περισσότερα να κερδίσουν από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών από άλλους», λέει η Leander.


Πηγή:  NeaDiatrofis

Share this post


Link to post
Δημοσίευση σε άλλες σελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Σχολιάστε στο θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Φορτώνει...

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟ HELLENISM.NET!

Εάν σας ενδιαφέρει να γίνετε ενεργό μέλος του Hellenism.Net σαν moderator στο forum, ή αν σας ενδιαφέρει να γράφετε άρθρα/κείμενα στους λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google+ του Hellenism.Net, ή αν ασχολείστε με προγραμματισμό ιστοσελίδων, τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Χρειαζόμαστε εθελοντές για να κρατησουμε το  Hellenism.Net ζωντανό!

Follow us

Hellenism.Net Facebook Feed

×
×
  • Create New...